به گزارش آوای آگاه؛ پترول که از زیرمجموعههای شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس) محسوب میشود،در سال 1389 به صورت سهامی عام تاسیس شد. حوزه فعالیت شرکت، سرمایهگذاری در شرکتهای پتروشیمی است.
طبق آخرین صورت مالی ارائه شده شرکت و براساس بهای تمامشده، پترول حدود 1503 میلیارد تومان در بخش بورسی و 4362 میلیارد تومان در بخش غیربورسی پتروشیمی سرمایهگذاری کرده است.
دو نمودار زیر، سرمایهگذاریهای مهم شرکت را نمایش میدهد:
همانطور که مشخص است، عمده سرمایهگذاری در حوزه محصولات شیمیایی صورت گرفته است. در بخش بورسی، پتروشیمی لردگان، پتروشیمی جم و پتروشیمی کرمانشاه بیشترین سهم از سرمایهگذاری را به خود اختصاص دادهاند. در بخش غیر بورسی نیز، پتروشیمی ایلام و صدف بخش اصلی سرمایهگذاری را تشکیل میدهند. پترول طرحهای ناتمام و نیمهتمام زیادی را در دست دارد که به اختصار توضیحی خواهیم داد.
پتروشیمی ممسنی
احداث پتروشیمی ممسنی با هدف تولید پلیاتیلن سنگین در سال 1386 تصویب شد. طبق آخرین اظهار نظر شرکت، تنها 6درصد پروژه پیشرفت داشته و تکمیل پروژه منوط به تامین بودجه مورد نیاز بوده که حدود 370 میلیون یورو است.
پتروشیمی کازرون
شرکت پتروشیمی کازرون در سال 1387 با هدف تولید مونواتیلن گلایکول و متانول تاسیس شد، اما در سال 1388 تصویب شد که مجتمع واقع در کازرون به تولید پلیاتیلن سبک و سنگین پرداخته و مجتمع واقع در نودان به تولید پلیاستال بپردازند. این دو طرح نیز ناتمام مانده و طبق برآورد سال 1396 به 273 میلیون یورو بودجه برای تکمیل نیاز دارد.
پتروشیمی دهدشت
احداث پتروشیمی دهدشت با هدف تولید پلی اتیلن در سال 1388 تصویب شد. طبق برآوردها، شرکت باید تا سال 1393 به بهرهبرداری میرسید، اما به دلیل عدم تحقق بودجه مورد نیاز به تعویق افتاد. طبق آخرین برآورد صورت گرفته در آبان ماه سال گذشته، بودجه مورد نیاز برای تکمیل طرح 128 میلیون یورو است و طبق گفته هلدینگ خلیج فارس، در پایان سال 1403 به بهرهبرداری میرسد. البته لازم به ذکر است که پیشرفت پروژه در حدود 34درصد است و تولید شرکت، پلیاتیلن سنگین خواهد بود.
پتروشیمی گچساران
پتروشیمی گچساران نیز از طرحهای بسیار قدیمی هلدینگ خلیج فارس بود که پس از 19 سال، سرانجام در ماه اخیر به بهرهبرداری رسید. تولید شرکت شامل سالانه 1 میلیون تن اتیلن و 84هزار تن برش پروپان (C3+) خواهد بود. قرار بر این است که گچساران علاوه بر تامین اتیلن خط لوله اتیلن غرب، خوراک مورد نیاز واحدهای ممسنی، کازرون و دهدشت را نیز تامین کند. خوراک شرکت، گاز اتان بوده که قرار است از پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس تامین شود.
در پرتفوی غیربورسی نیز طرحهای ناتمام زیادی وجود دارد که فقط به ذکر نام آنها بسنده میکنیم:
پتروشیمیهای صدف، ارغوان گستر ایلام، پتروآرمند لردگان، نگین سنقر، آوات اورامان، فراز هوران، پتروپرک پویا و نوین.
نمودار زیر مربوط به ظرفیت اسمی تولید شرکتهای زیرمجموعه بوده که بیشترین تولید متعلق به اتیلن است.
درآمد شرکت از دو محل فروش سرمایهگذاریها و تقسیم سود نقدی صورت میگیرد.
علت افزایش قابل توجه فروش سرمایهگذاری در سال 1400، کاهش مالکیت مجموعه در شرکتهای لردگان، بانک گردشگری و پتروشیمی ارومیه است.
نمودار زیر، درآمد شرکت از محل سود سهام را نمایش میدهد که جم، کرماشا و شلرد قسمت اصلی آن را تشکیل میدهند.
برای بررسی پترول، از دو روش استفاده کردهایم؛ روش اول، بررسی سود و زیان شرکت است. در این روش، درآمد سود سهام اجزای اصلی شرکت را برآورد نموده و طبق جدول زیر قرار دادهایم. درآمد شرکت عمدتا از پتروشیمی جم، کرمانشاه و لردگان به دست میآید که طبق جدول زیر محاسبات آن را انجام دادهایم. طرح پتروشیمی گچساران نیز از سال جاری وارد فاز تولید میشود و برای سال جاری در مجموع 361هزار تن و برای سال بعد 542هزار تن تولید در نظر گرفتهایم. با توجه به این موضوع، برای سال جاری 197 تومان سود و برای سال 1403، 426 تومان سود برآورد میشود.
با توجه به فروش ذکرشده، پترول میتواند به ازای هر سهم در سال مالی منتهی به اردیبهشت ماه 1403، 199 ریال و برای سال بعد 244 ریال سود محقق کند.
برای بررسی پترول از متد ارزش خالص دارایی (NAV) نیز استفاده کردهایم. طبق آخرین بررسی انجام شده، P/NAV شرکت با بخش غیربورسی ۵۳درصد و بدون بخش غیربورسی 57درصد است. به طور کلی، بررسی سهم در سال اخیر نشان میدهد که P/NAV شرکت در همین محدودهها درجا زده است.
نتیجهگیری
از آنجا که پترول در صنعت پتروشیمی سرمایهگذاری نموده و این صنعت نیز جزء صنایع پیشرو و مهم در کشور است، میتوان نتیجه گرفت تا سالیان متمادی میتواند درآمد خوبی از زیرمجموعههای خود شناسایی کند. همچنین طرحهای زیادی نیز در دستور کار دارد که با اجرای هرکدام از این طرحها، سود شرکت دستخوش تغییرات زیادی خواهد شد. به عنوان مثال، با اجرای طرح پتروشیمی گچساران اتیلن مورد نیاز پتروشیمیهای ممسنی، کازرون و دهدشت تامین خواهد شد و به نظر میرسد هلدینگ به سراغ تکمیل این طرحها برود.
دیدگاه کاربران