دورخیز یا عقب‌گرد؟

شاخص کل بورس تهران، دومین روز از خردادماه 1402 را با رشد بیش از 12هزار واحدی به پایان برد و در ارتفاع 2 میلیون و 330هزار واحد ایستاد. این شاخص بورسی که بالغ بر 19هزار واحد بر ارتفاع خود افزوده بود، در نیمه دوم با عقب‌نشینی خریداران مجبور شد کمی از راه رفته را برگردد. شاخص هم‌وزن اما تا انتها در مسیر صعودی ثابت قدم ماند و با بیش از 14هزار واحد رشد تا سطح 791هزار واحد پیش رفت.

به گزارش آوای آگاه؛ امروز، اخابر، میدکو و ومعادن بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص گذاشتند. اخابر که به صف خرید هم رسیده بود، در نهایت با رشد 3.6درصدی در محدوده 1370 تومان به کار خود پایان داد. میدکو حوالی صفر تابلو در قیمت 1348 تومان بست. ومعادن در محدوده 1.5+ متوقف شد و به 657 تومان رسید.

فملی، فولاد و فارس بیشترین تلاش را در جهت سرخ‌پوشی شاخص کردند. فولاد و فملی با افت حدود 1درصدی به ترتیب 634 تومان و 771 تومان شدند. فارس سبزپوش در مرز صفر معاملاتی در قیمت 1345 تومان بست.

در پایان بازار امروز، شاخص فرابورس تحت تاثیر افزایش قیمت نمادهای خاور، دی و آریا، رشد 256 واحدی را رقم زد و تا ارتفاع 29هزار و 497 واحد پیشروی کرد. کگهر و فروژ نمادهایی بودند که بیشترین اثر منفی را بر این شاخص داشتند و مانع از رشد بیشتر آن شدند.

امروز حدود 275 ميليارد تومان پول از سوی حقیقی‌ها به بازار تزریق شد. ارزش کل بازار در بورس و فرابورس به حدود 107 میلیون میلیارد ریال رسید.

ترین‌های معاملات بورس

خودرویی‌ها، بانکی‌ها و فلزات اساسی‌ها سه گروه با بیشترین ارزش معاملات و بیشترین حجم معاملات بودند. امروز نمادهای وبملت، شستا و وتجارت بیش از دیگر نمادها خرید و فروش شدند.

ورود و خروج پول حقیقی

امروز، فراکاب‌ها و خودرویی‌ها بیشترین نقدینگی را از سوی حقیقی‌ها جذب کردند. در مقابل، نفتی‌ها و بانکی‌ها بیشترین پول‌های خرد را از دست دادند. نمادهای خپویش و ثبهساز بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند و نمادهای شپنا و ثپردیس بیش از همه در حمایت حقوقی‌ها بودند.

امروز، بازار سعی کرد در مسیر روزهای قبل خود حرکت کند و همچنان بر مدار خوش‌بینی استوار بماند. البته کمی در برخی سهم‌ها به‌خصوص خودرویی‌ها، فشار فروش افزایش داشت. در مجموع، بازار از حالت غیرطبیعی خود خارج نشد و شاید به شدت مثبت دیروز نبود، اما جو خوب را تا حدودی حفظ کرد. البته هنوز بازار با آنچه به عنوان یک فکت خاص و روشن برای حرکت شناخته می‌شود، فاصله دارد. اما فکر می‌کنیم در حداکثر حالت خود با کمی دل دل کردن، حجم خوردن و اصلاح  زمانی، بازار پتانسیل خود را برای رشد بیشتر می‌کند.

روزهای قبل بیان کردیم که کافیست بازار کمی حجم بگیرد و چند روز متوالی افت نداشته باشد تا برخی مطمئن شوند کف بازار بسته شده است. آن زمان است که مطابق روال معمول، حرکت گروهی و دسته جمعی حقیقی و حقوقی‌های بازار پشت استدلالات متفاوت و مختلف برای خرید شکل گرفته و بازار در مدار خوبی قرار می‌گیرد؛ کمی با این نقطه فاصله داریم، اما دور نیست! آنها که به قول خودشان تابلوخوان هستند، سرانه خرید و کندل‌های منفی به مثبت را گواه آتش بس و پایان بحران می‌دانند. چارتیست‌ها از میانگین‌ها و آر اس آی و استوکستیک گرفته و... را بهانه می‌کنند و معتقدند که شاخص بالای 2.300 برمی‌گردد و در باقیمانده روزها، مسیر جدیدی را پیش می‌گیرد.

بنیادی‌ها هم که تا دیروز پای بازار نبودند و حس پنیک را دلیل عدم خرید می‌دانستند، کم کم وارد گود می‌شوند. البته این کم لطفی ادامه‌دار برخی است که با وجود این همه اتفاق و تفاوت، بازار را با سال ۹۹ مقایسه می‌کنند. احساس می‌کنیم این دسته نیز کم کم با ثبات دلار و رسیدن گزارش‌ها به بازار همچون عاشقان قدیمی فیلشان یاد هندوستان کرده و حس قدیم را دوباره پیدا می‌کنند و شعار دوباره میسازمت سر می‌دهند و در بازار حاضر می‌شوند. هرچه که باشد، این تغییر فاز در حال حاضر تا حدودی خود را در بازار نشان داده است، اما همچنان با آن نقطه قوی و رویایی فاصله داریم. این موضوع در حجم‌ها خود را بیشتر نشان می‌دهد و هنوز کمی با این نقطه خاص فاصله داریم.

همین دیروز بود که با آغاز ماه خرداد عنوان کردیم که در ابتدای ماه و به‌خصوص در نیمه اول خرداد، بازار تحت تاثیر گزارش‌های ۱۲ماهه، میان‌دوره‌ای و ماهانه خواهد بود. جو موجود این گزارش‌ها می‌تواند در ثبات بازار به‌خصوص در فضای فعلی که بازار به کف‌سازی جدید و قوی احتیاج دارد، کمک شایانی کند. گزارش‌های ماهانه اردیبهشت یک تفاوت جدی با فروردین ماه داشت و واقعیت واقعی تولید و فروش را نشان داد و نرخ ها نیز در آن لحاظ شد. این موضوع می‌تواند نقطه اتکای بسیاری از تحلیلگران بنیادی بازار باشد تا با تکیه بر جریان فروش و رسیدن به عملیات سودآوری، ارزندگی نمادها را محک بزنند و به نظر می‌رسد بازار هم به کف قیمتی بسیاری از سهم‌ها نزدیک‌تر شود. از همین رو طی هفته جاری و هفته پیش رو، انتشار گزارش ۱۲ماهه و ماهانه شرکت‌ها می‌تواند کمک حال و ابزار خوبی برای ثبات قیمت و کف‌سازی جدید شود. البته بازاری که بتواند از آن بحران فاصله بگیرد، با کف‌سازی چند روزه خیال همگان را راحت و دوباره جریان پول در آن حضور پیدا کند و آرام آرام به مسیر خوش بینی بازگردد؛ به‌خصوص اینکه امروز در سایر بازارهای موازی هم خبری نیست و می‌توان به بازار اطمینان بیشتری داشت.

حرف آخر

اگر بپذیریم که با معاملات روزهای گذشته و امروز تا حدودی سوت پایان اصلاح اخیر زده شده، در حال حاضر بازار ممکن است کمی از نظر زمانی درجا بزند و سپس، آرام آرام پتانسیل‌های خود را برای مسیر بهتر جمع کند. اما یک نکته در این میان وجود دارد؛ روزهای گذشته از درس‌های بحران اخیر نوشتیم که مثلاً سیاسیون چه درسی گرفتند، حداقل میکروفون را موقع رشد اینچنینی بازار قورت ندهند و مدام صحبت نکنند یا سازمان این درس را گرفته در مداخله در بازار به ابزارهای در اختیار خود بسنده کند و به سراغ موارد دیگر نرود. اما در این طرف ماجرا، فعالان بازار هم باید درس‌هایی را از بحران اخیر بگیرند. به‌خصوص حقوقی‌های ما...

حقوقی‌هایی که بسیاری از آنها در مقطع ریزش بازار (دقت کنید نوشتیم در مقطع ریزش بازار) فروشنده سهام شدند و پول خارج کردند. هر شخصی اختیار دارایی و مال خود را دارد، اما افرادی که داعیه‌دار پیشتازی بازار و حرکت لیدری بازار سرمایه هستند، نباید اسیر این اشتباهات شوند و بازاری که فرسنگ‌ها با فضای ۹۹ فاصله دارد را تنها به واسطه اینکه ممکن است شبیه آن سال‌ها شود، آتش به خرمن فروش انداخته و پول را نیز خارج کنند. دقت کنید این  را  برای حقوقی‌هایی که در مثبت  فروختند عرض نمی‌کنیم. در منفی فروش‌ها را می‌گوییم که کم هم نبودند! برخی دوستان از گفته‌های ما دلگیر می‌شوند، اما ای کاش در روندهای مثبت، صندوق‌های تثبیت و توسعه در سمت فروش بازار فعال‌تر باشند. حداقل باعث می‌شود در روزهای منفی نیز پای بازار بیایند و فعال بوده و پول داشته باشند. ​​​​​​​

اینکه به مانند سایر حقوقی‌ها، آنها نیز در روزهای منفی فعال شوند و در روزهای مثبت تماشاچی یا حجم کم باشند، اتفاق خوبی نیست. پشت عملکر صندوق‌های تثبیت و توسعه حرف زیاد است که یک روز به طور مجزا به آن خواهیم پرداخت، اما بحران اخیر بازار درس بزرگی برای تحلیلگران هم داشت. امیدواریم درس بگیرند و به هر قیمتی و با هرخبری سهم نفروشند! البته باز هم بازار ثابت کرد در مسیر تحلیل بنیادی قرار داشتن و بررسی و ارزندگی بازار با سنجیدن تحلیل و سود شرکت‌ها همیشه جواب داده است و نباید تحت تاثیر جو، خرید و فروش کرد. بدین معنی که تا بازار مثبت بود، دوران بخر بخر باشد و همین که منفی شد، آنها زودتر در صف فروش باشند... بگذریم و به سراغ بازار برویم که برخی مثبت امروز را یک عقب‌گرد موقت و برخی دیگر یک دورخیز برای حرکت رو به جلوی بعد می‌دانند.

مطالب مشابه

ایجاد خلل در قواعد بازار سرمایه به دنبال سیاست قیمت‌گذاری دستوری

  • 7 ساعت پیش
آزاد

مراسم افتتاحیه پانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت مالی برگزار شد

  • 8 ساعت پیش
آزاد

نیاز به درایوری قوی‌تر برای شروع حرکت قدرتمند بازار

  • 15 ساعت پیش
VIP

تقسیم سود ۲۰ تومانی در «ولبهمن»/ کاهش نرخ مس و آلومینیم

  • 15 ساعت پیش
VIP

فروشنده‌های خواب‌آلود!

  • 3 روز پیش
عادی

دیدگاه کاربران