به گزارش آوای آگاه؛ برخی از فعالان بازار سرمایه در هفته جاری از شرکت پویا زرکان آق دره بازدید کردند. مهمترین نکات مطرح شده در این بازدید به شرح زیر است:
با توجه به ویژگیهای زمینشناسی و شکل هندسی کانسار، روش استخراج معدن آق دره به صورت روباز است.
محدوده معدن ۴۰۰۰ هکتار است و تا قبل از سال ۱۴۰۰، در ۱۲۰ هکتار اکشاف انجام شده.
پس از ارائه طرح نهایی اکتشاف در سال 1400 و ارائه طرح و دریافت مجوز بهرهبرداری تا پایان سال 1401، عملیات اجرای طرح اکتشاف حین استخراج پیرو موافقتنامه سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان غربی در راستای تامین کانسنگ طلا جهت خوراک کارخانه فرآوری پویازرکان، در خردادماه 1399 شروع شده و تاکنون ادامه دارد. مجوز محدوده اکتشافی ۴۶۰ هکتاری در همین محدوده اخذ شده است.طی این مدت، تعداد 270 حلقه گمانه اکتشافی با متراژ حدود 21هزار متر با دو روش مغزهگیری و پودری حفاری شده است.
شرکت حدود ۲۰ میلیون تن کانسنگ کم عیار بین ۰.۳ تا ۱ پی پی ام طلا دارد که با جداسازی سایزی، میتواند بیش از ۸ میلیون تن با عیار ۱ پی پی ام استحصال گردد. ضمنا پیگیری اخذ مجوز ساخت کارخانه داع دالی در حال انجام است و اکتشافات معدن آرپاچای به نتیجه رسیده و درخواست گواهی کشف به سازمان صمت ارایه شده است.
با توجه به بررسی دیتابیسها به صورت تخمینی، علاوه بر ذخایر فعلی، ذخایر قطعی و احتمالی به ترتیب 3 میلیون تن و 4 میلیون تن با عیارهای متوسط 0.85 گرم بر تن و 1.2 گرم بر تن اکتشاف شده است.
ذخایر برآوردشده در طرح بهرهبرداری سال 1400 که برای 5 سال پیشبینی شده، در حدود 3 میلیون و 500هزار تن کانسنگ طلا با عیار 1.18 گرم بر تن و میزان 15 میلیون تن باطله است.
نسبت باطلهبرداری کل معدن 4.2 است.
حفاری در معدن آق دره توسط ماشین آلات تملیکی شرکت پویازرکان آق دره که بالغ بر 100 دستگاه سنگین و نیمه سنگین بوده، در حال انجام است.
تعداد سینهکارهای فعال در معدن ۷ پیت در دو شیفت کاری است.
حمل باطله در معدن توسط 20 دستگاه کامیون ده چرخ بنز و حمل ماده معدنی تا کارخانه فرآوری توسط 20 دستگاه کامیون ده چرخ ولوو انجام میشود.
عملیات دپو کردن در معدن توسط 8 دستگاه بلدوزر کوماتسو 155 و بارگیری دپوها توسط 9 دستگاه لودر کوماتسو 470 انجام میشود.
بهرهبرداری از معدن تراورتن آق دره از مهرماه سال 1401 به روش روباز شروع شده است.
معدن تراورتن آق دره مجوز برداشت سالیانه 26هزار تن سنگ کوپ تراورتن دارد.
کانسنگهای دریافتی از معدن پس از خردایش وارد فرآیند لیچینگ میشوند و با اضافه کردن سدیم سیانید، طلای موجود در سنگ جدا شده و پس اضافه کردن کربن به محلول، طلای موجود در آن به روی کربن مینشیند و به وسیله سرند کربن از محلول جدا شده و کربن دریافتی وارد مرحله الکترولیز شده و طلای آن جدا و کنسانتره طلا تولید میشود. گل باقیمانده در مرحله لیچینگ به علت اینکه همراه با جیوه بوده و جیوه فلزی مضرر برای طبیعت است، برای جداسازی جیوه وارد مرحله فلوتاسیون میشود.
کنسانتره طلای تولیدی به کارخانه تخت سلیمان منتقل شده و در این قسمت کنسانتره ذوب میشود و به صورت ساچمه در میآید و ساچمهها پس از خنکسازی ذوب شده و در قالبهای شمش قرار میگیرند و در نهایت شمش تولید میشود.
شمش تولیدی به صورت داخلی و صادراتی به فروش میرسد که برای صادرات، شمشهای تولیدشده باید به صورت النگو درآمده تا صادر شوند.
دیدگاه کاربران