به گزارش آوای آگاه؛ همزمان با انتشار گزارش ۶ماهه مالی شرکت پتروشیمی بوعلی سینا، افزایش ۷۴درصدی سود این شرکت و آمادهسازی واحد PX برای تولید پارازایلین، جمعی از مدیران نهادهای مالی و سرمایهگذاری بازار سرمایه با حضور در مجتمع در جریان آخرین دستاوردهای این پتروپالایشگاه بورسی قرار گرفتند. مهمترین نکات مطرح شده در این بازدید به شرح زیر است:
ظرفیت واحد PX تولید ۴۰۰هزار تن پارازایلین در سال بوده که بازسازی و بهینهسازی آن توسط متخصصان داخلی و بدون حضور صاحب لایسنس خارجی صورت گرفته است. طراحی، ساخت و نصب این برج بلند که بیش از ۱۰۰۰ تن وزن و ۱۰۰ متر ارتفاع دارد، توسط مهندسین داخل کشور به سرانجام رسیده است. از روز گذشته شروع به راهاندازی این واحد کردهایم و طی روزهای آینده واحد به صورت کامل در سرویس قرار خواهد گرفت و آماده بهرهبرداری رسمی خواهد شد.
پارازایلین با خلوص ۹۹.۷درصد در این واحد تولید خواهد شد و با راهاندازی واحد، زنجیره تولید نیز تکمیل خواهد شد تا در کنار تولید زایلینها به تولید دیگر محصولات با ارزش افزوده بالاتر بپردازیم و در کنار خلق ثروت، نیاز کشور تامین شود.
درخصوص خرید سهام شرکت پتروشیمی مارون توسط شرکت پتروشیمی بوعلی گفته شد: به این دلیل که شرکت پتروشیمی مارون میتواند بازدهی بسیار بهتری نسبت به سپرده بانکی داشته باشد و چون نمیتوانستیم سهام شرکت پتروشیمی پارس و جم را خریداری کنیم و مارون در بازار عرضه شده بود، ما این سهم را انتخاب کردیم.
یکی از طرحهای شرکت این بود که از رافینیت به همراه ایزومراسیون 700هزار تن در سال بنزین تولید کنند. بوعلی یک طرح استایرن 300هزار تنی دارد که چون شرکت تولیدکننده بنزن هم است، تا حدودی میتواند توجیه داشته باشد، اما باید اتیلن خریداری کنند. شرکت روی طرح تولید بنزین از رافینیت پافشاری داشته و این دو طرح احتمالا در افق سه ساله انجام میشود. به گفته مدیران شرکت، بوعلی مشکل تکنولوژی خاص یا عدم توانایی برای تامین منابع مالی ندارد و در مرحله شروع عقد قرارداد با شرکت مشاور و شخص پیمانکار هستند.
به گفته مدیران، حتی اگر بوعلی رافینیت کافی برای تولید 700هزار تن نداشته باشند، احتمالا سعی میشود در منطقه آن راخریداری و وارد کند. در حال حاضر، سود تولید ریفورمیت بالاتر از تولید پارازایلن است؛ چون قیمتهای بنزین بالا است و ریفورمیت تا حد زیادی جایگزین بنزین میشود. به طوری که با بنزین مخلوط و مصرف میشود.
طرح پارازایلن در حال تست است و سعی میشود طی دو هفته آتی وارد مدار شود. قرار بر این نیست که این طرح به صورت فول ظرفیت کار و ریفورمیت را از مدار خارج کند، بلکه سعی میشود فضای هیبریدی داشته باشیم و همزمان هم پارازایلن و هم ریفورمیت تولید شود و بنابر اینکه در چه دورهای کدام یک سودآوری بالاتری دارد، به آن سمت حرکت کنیم. در حال حاضر به دلیل قیمتهای بالاتر بنزین، ریفورمیت سوددهی بالاتری دارد و طبیعتا سعی بر تولید بیشتر آن است و اگر قیمت بنزین کاهشی شود، احتمالا پارازایلن بالاتر میرود.
شرکت در نظر دارد از تولید رافینیت بکاهد و تولید ریفورمیت را ادامه دهد. زیرا بخش خوبی از شبکه فروش و فضای ایجادشده (چه در صادرات و چه در داخل) از ریفورمیت بوده و سود خوبی از این محل کسب میشود.
در مورد موضوع خرید ریفورمیت توسط پالایش و پخش توضیح داده شد: این موضوع به صورت یک عملیات سه جانبه (شرکت ملی نفت، پالایش و پخش و پتروشیمی بوعلی) و به صورت تهاتر در مبلغ خوراک انجام میشود؛ یعنی همانگونه که پالایش و پخش با پالایشگاه و شرکتهای تولیدکننده بنزین رفتار میکند، از شرکت ریفورمیت را میگیرد و بوعلی مابهالتفاوت را به صورت کسرشده در قیمت خوراک به شرکت ملی نفت پرداخت میکند.
با طرح شیرینسازی لایت اند یا برش سبک توانستیم برش سبک ترش را به برش سبک شیرین تبدیل کنیم و از آن رافینیت بگیریم. همچنین برنامه بعدی این است که با مخلوطهای آروماتیکی بلندینگ انجام دهیم و با آن بنزین تولید کنیم.
قیمت خوراک در گزارشات 6ماهه صورتهای مالی محافظهکارانه است. یعنی هیچ تخفیفی اعمال نشده و احتمال تعدیل وجود دارد و منتظر این اتفاق هستیم.
موجودی خوبی از برش سنگین و رافینیت در اختیار داریم که در این عدد و با قیمتهای روز، سود خوبی نهفته است. دو همت سود موجودی موادی است که داخل صورتهای مالی لحاظ شده و سعی میکنیم طی یکی دو ماه آینده که قیمتها بالاست، موجودی را به فروش برسانیم تا امسال سهامداران سود آن را ببینند.
فرمول قیمت ریفورمیت به صورت نفتا به اضافه یک آلفا بوده و در حال حاضر آلفا حدود 520 دلار است. این فرمول از طریق جلسه با پالایش و پخش به دست آمده و نزدیک به قیمت بنزین است.
ظرفیت پتروشیمی 1.7 میلیون تن است، اما 2 میلیون تن خوراک ورودی تولید میکنیم. با این وجود، این موضوع مشکلی برای کارخانه ایجاد نمیکند. اورهالهای منظمی داریم. بنابراین نگرانی بابت این موضوع وجود ندارد. حتی میتوانیم این 2 میلیون تن را در سال بعد هم تولید کنیم. همچنین سعی شده از پارس جنوبی بیشتر خوراک میعانات گازی گرفته شود تا اینکه از منطقه پازنان خوراک ورودی دریافت کنیم.
مدیرعامل بوعلی در ادامه این بازدید گفت: با راهاندازی واحد شیرینسازی موفق به کسب سود چند برابر بیشتر از هزینه احداث واحد شدیم و اکنون در نظر داریم با احداث واحدهای دیگر، خود را از یک شرکت آروماتیکی به شرکت آروماتیکی - پتروپالایشگاهی تبدیل کنیم تا هم در زمینه تولید محصولات آروماتیکی و زایلینها و هم تولید ریفرمیت و بنزین نقش تاثیرگذاری در بازار داشته باشیم.
استراتژی ما، تبدیل ضعفها به نقاط قوت است و تطبیق آنها با فرصتهای موجود در بازار است. البته این رویکرد جاری شرکت است و معتقدیم فرصتها از جنس حباب بوده و در حال خلق شدن و ترکیدن هستند. اگر بتوانید در آن لحظه طلایی از فرصت استفاده کنید، برنده خواهید بود.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در پایان گفت: حاشیه سود نرمالی داریم و شرکتهای دیگر هم میتوانند این حاشیه سود را به دست آورند.
دیدگاه کاربران